A házasszonyok sokasága nagy gondban van, ami a változatos főzést illeti, főleg akkor, amikor valamilyen hús nélküli ételt kell, az asztalra varázsoljon. Pedig azt lehet mondani, hogy sok ízletes fogás készíthető hús nélküli alapanyagokból is, mint például a zöldségek, gabonák, hüvelyesek vagy gomba félék felhasználásával. A gomba nagyon elterjedt a gasztronómiában, bármilyen ételhez fölhasználható, kiválóan fűszerezhető, hússal is keverhető, az emberek többsége kedveli is. Ám azért a gomba is okozhat kellemetlenséget, így ha az esős időszak utáni gombászást tervezzük, azt csak olyan személy kíséretében tegyük, aki ismeri a gombafajtákat. A gombás ötletek elkészítéséhez frissen szedett fiatal gombát vásároljunk, és minél előbb használjuk fel, legfeljebb 2–3 napig tárolhatjuk a nyers gombákat, hűvös, száraz helyen szétrakva, hogy ne érjenek össze.
Azt is fontos megjegyeznünk, hogy a gombaféléket rövid ideig kell főzni, vagy pirítani, és maximum negyed órát főzzük, mert a hosszabb ideig történő forralás megkeményíti a gomba húsát. A gombás ötletek elkészítésénél ezeket az alapvető szempontokat vegyük figyelembe. Találunk például olyan recepteket, amelyek hozzávalóinál csak annyit ír, hogy gomba, ebben az esetben használjunk csiperkét vagy laskagombát, ez a két fajta gomba bármilyen ételféleségek elkészítéséhez alkalmas. A gombás ötletek elkészítése során arra is kell figyelni, hogy a receptben megjelent gombamennyiséget adjuk hozzá csak az ételhez, mivel a gomba emésztése önmagában nehéz, sőt ajánlott is fogyasztásánál jobban megrágni.