Tanulj, hogy jobb fotókat készíthess

Manapság mindenkinek ott lapul egy fényképezésre alkalmas eszköz a zsebében, ha más nem, akkor egy mobil telefon formájában. Emiatt rengeteg fényképet készítünk, amelyek többsége a felvételi hibák miatt azonban nem alkalmas arra, hogy valódi emlékeket hordozzon magában. Érdekes módon, régen sokkal kevesebb fotó készült az emberekről, de azok sokkal jobban becsben is voltak tartva, és miután többségében hozzáértő emberek készítették őket, alkalmasak voltak arra, hogy emlékeket közvetítsenek.

Pedig a fényképezés nem ördöngösség, csupán néhány alapszabályt kell megtanulni, illetve alkalmazni. Ehhez segítséget nyújt sok-sok könyv, videó megosztó oldalakon egy rakat oktatóanyag, de igazán egy fotós tanfolyam keretében, személyes élmények által lehet megismerni ezeket az alapokat. Ezeknek a tanfolyamoknak az a nagy előnye, hogy általában azonos felkészültségű tanulóknak szervezik, akik a fotózás alapjaitól, vagy akár egy kicsit magasabb szinttől kezdve kezdhetnek bele a tanulásba.

Egy fotós tanfolyam keretében általában lehetőség van a fotózás elméleti anyagának a megismerésére, de mivel az ilyen tanfolyamokat átlag felhasználóknak és nem pedig fényképész palántáknak szervezik, nagy hangsúlyt szoktak fektetni a gyakorlati oktatásra. Itt tehát nem az a cél, hogy minél több információhoz jussanak a tanulók, hanem az, hogy megtanulják a jobb fotók egyszerű receptjeit, amelyet a mindennapi fényképezőgép használat során hasznosítani tudnak.

Egy fotós tanfolyam lehetőséget nyújthat arra is, hogy kiszélesítse a tanulók fotós érdeklődési körét. A legtöbben egy ilyen tanfolyam előtt a családjukat, a házi kedvencüket, vagy legfeljebb kedvenc tájaikat fotózzák, majd miután magabiztos lesz a tudásuk, rájönnek arra, hogy mennyi más érdekes téma lehet, amelyet még eddig nem fotóztak, így elkanyarodhatnak a makro fotózás, az épületfotózás, a szociofotózás, vagy bármilyen más fotós téma irányába.

Ha még egy érvet fel kellene sorakozatni, hogy miért érdemes fotós tanfolyamra járni, akkor azt mondanám, hogy a sok gyakorlat útján, illetve a rengeteg fotós eszköz használata során lehet rájönni arra, hogy a fotós érdeklődési körhöz milyen felszerelést érdemes vásárolni. Sok pénzt lehet megspórolni azzal, ha valóban az érdeklődési körünknek és a tudásszintünknek megfelelő felszerelést választunk, és nem hagyjuk magunkat becsapni a gyártók marketingesei által, így nem vásárolunk számunka értelmetlenül drága és haszontalan felszerelést.

Egy jól megszervezett fotós tanfolyam végére tehát a tanulók megtanulják azokat az alapokat, amelyekkel azonnal jobb fotókat tudnak készíteni, és ha szeretnék, akkor tovább tudnak lépni az általános témáktól az őket valóban érdeklő témák felé, miközben a tudásszintjük növekedése mellett a felszerelésüket is sokkal jobban megismerik.