Fűtés klímával lehetséges?

Évek óta folyamatos viták forrása, hogy érdemes -e a fűtés klímával megoldani, hiszen sokak fejében az él, hogy a klíma csak egy nagy hősugárzóként működik. Pedig távolabb nem is állhatunk az igazságtól. A modern, hűtő-fűtő klímák mindegyike képes egy-egy helység, a lakás egy részének vagy kisebb lakások esetén akár az egészének felfűtésére.

Mindannyian ismerjük azokat a hűvös, őszi estéket, amikor még a központi fűtést társasházakban nem kapcsolták be. Vagy csak egyszerűen spórolási okokból nem akarjuk elindítani a kazánt, bekapcsolni a konvektorkat. Ilyenkor alternatív megoldást kell keresnünk és remek megoldás lehet a fűtés klímával.

Hogy megcáfoljuk a tévhitet, hogy a klímával való fűtés csak olyan, mint egy hősugárzó használat, ismerjük meg, hogy miként működik a klíma fűtés funkciója. A klímával való fűtés megvalósulásához úgynevezett hőszivattyús klíma szükséges. A hőszivattyús klímák nem csinálnak mást, mint úgy fűtenek, hogy a külső levegőt (tovább) hűtik és a szobába befelé vezetik az emiatt keletkezett hőt. Ez a folyamat -10-15 fokig kiválóan működik, bár már találhatunk a piacon olyan berendezéseket is, amelyek -20 fokig is képesek dolgozni. Egy hősugárzó 1 kwh áramot arra használ fel, hogy 1 kwh fűtésenergiát állítson elő. A hőszivattyús klímák 1 kwh áram felhasználásával 3-5 kwh hőenergiát állítanak elő. Tehát a fűtés klímával, sokkal jobban megéri anyagilag, mint egy egyszerű hősugárzó. Ennek köszönhetően az áramszámlán jelentősen spórolhatunk.

Persze nem kell abban gondolkodnunk, hogy egy kiépített fűtési rendszert azonnal bontsunk el és cseréljük le klímás rendszerre. Amennyiben már kazánnal, konvektorral fűtünk, a fűtés klímával tökéletes kiegészítő fűtés lehet. Egy-egy helység felmelegítés esténként sokat nyom a latba. Ezt nevezzük temperáló fűtésnek.

A klímával való fűtés gyorsabb a szokásosnál. Bekapcsolás után pillanatok alatt 50-55°C forró levegőt bocsát ki. Ez a megoldás lényegesen gyorsabb, mintha radiátorral, padlófűtéssel, vagy hősugárzóval próbálnánk meg a helyiséget kifűteni. További előnyök közé sorolható még a programozhatóság lehetősége, mellyel a kifújt meleg levegőnek nem csak a hőmérséklete, hanem az erőssége és iránya is változtatható.

Érdeklődik a téma iránt? Olvassa el kapcsolódó bejegyzéseinket!