Az oldalkidobós fűnyíró traktorok előnyei

Ha egy kicsit is értünk a fűnyíráshoz, tudhatjuk, hogy léteznek több ezer éves és vadiúj, modern eszközök is. A „fűnyíró szakma csúcsa” minden bizonnyal a fűnyíró traktor: ezekkel több ezer négyzetméteres zöld területeket is karban tudunk tartani, legyen szó saját telkünkről vagy a schönbrunni kastély parkjáról… Tekintsük át tehát a legfontosabb kérdéseket a fűnyíró traktorokról. Az kétségtelen, hogy több előnye is van az oldalkidobós fűnyíró traktoroknak.

1, Gyűjtős vagy gyűjtő nélküli traktort válasszunk?

 

A levágott fű összegyűjtése részben gazdasági, részben esztétikai kérdés. Míg egy sportpályán célszerű összegyűjteni a levágott füvet, egy parkban vagy gyümölcsösben már nem feltétlenül. Ha a mulcsozó fűnyírási módot választjuk, és a megfelelő sűrűséggel nyírjuk a füvet, akkor a kések annyira apróra darálják össze a füvet, hogy azok gyorsan a gyep természetes tápanyagává válnak. Ha nem gyűjtjük össze a nyesedéket, akkor az elhelyezését, elszállítását sem kell megoldanunk, így a fűnyírással töltött időnk lényegesen kevesebb lesz.

Ha nem fűgyűjtős traktort választunk, akkor a fűgyűjtő „üzemmódot” nehéz utólag elintézni, míg ha fűgyűjtőset, akkor nem feltétlenül kell ezt a funkciót használnunk.

2, Milyen terepen fogjuk használni?

 

Ha dombos, hegyes, meredek helyen használjuk majd a fűnyíró traktorunkat, mindenképp nézzünk utána az olajozás milyenségének. Az ún. szóró olajozású motorokkal nem célszerű meredekebb területen dolgozni.

3, Milyen legyen traktorunk sebességváltója?

 

Itt két fő fajtát különböztettünk meg. Az egyik az ún. hidrosztatikus hajtómű, melyet egyszerűen automata váltónak nevezhetünk, míg a másik a hagyományos, általában egy hátra és több előremeneti fokozattal rendelkező mechanikus sebességváltó. A hidrosztatikus váltóknál a haladási sebességet mind előre, mind hátramenetben folyamatosan tudjuk állítani. A sebesség szabályozása történhet lábbal irányítható pedállal, vagy egy kézi kar segítségével is.

4, Mennyi a garancia időtartama?

 

A kötelező garancia minimuma 1 év. De bizonyos feltételekkel akár hosszabb időt is vállalnak egyes gyártók. Ezeket mindenképp tisztázzuk a kereskedővel, hiszen több tíz- vagy akár több százezer forint múlhat rajta. Ez gyakran egy egyszerű regisztráció lehet a gyártó honlapján.

5, Hogyan jutunk majd hozzá a traktorhoz?

 

Mindenképp nézzünk utána, hogy mikor és hogyan jut el majd hozzánk a traktor. Egyes webáruházak esetében egy olyan futár szállítja ki, aki egyáltalán nem ért hozzájuk, míg másik helyeken (pl. Emaki) a kiszállító futár elmagyarázza a működést és működtetést.

6, A fűnyírás mellett másra is lehet használni a traktort?

 

Egyes fűnyíró traktorokat könnyedén használhatunk négy évszakos munkagépként is, pl. hókotrólapát felszerelésével. Sőt, vontathatunk velük hasznos kiegészítőket, egyes típusok sokat segíthetnek ősszel a levelek összegyűjtésében: ezeket a lehetőségeket érdemes átbeszélni, mielőtt az egyik modell mellett határozzuk el magunkat.