2018-as trendek a virtuális szerverek világában

Az elmúlt hozzávetőleges tíz évben rengeteget változott a szervertechnológia a világon.

Míg 2008-2009 táján kimagaslónak számított a hodályméretű, rengeteg áramot zabáló és úgyszintén rengeteg hőt termelő szerverparkok technológiai fejlettsége, addig ma már egy multiprocesszoros, linuxos gép képes ellátni egy kis cég minden igényét szerverkapacitás szempontjából.

2018-ban már teljesen normális, hogy eltérő igények szerint skálázhatók a szerverek

A legfelsőbb szinteken valójában az alkalmazások igényei szabják meg a szektor fejlődésének mértékét és irányát.

Nyilvánvaló, hogy míg egy kis irodát és pár munkaállomást eltart egy linuxos gép, egy komolyan informatikai igényű nagyvállalatot, vagy egy komolyabb informatikai igényű céget nem.

Azok a szerverparkok, amik régen nagynak számítottak, de most egy linuxos asztali PC teljesítményével egyenértékűek, átadták a helyüket az új generációs szerverparkoknak. Ezekben manapság már az átlagos emberi ésszel szinte felfoghatatlan teljesítményű gépek duruzsolnak. Nyilván az áruk is a hétköznapi pénztárcával megfizethetetlen magasságokba emelkedik gyakorta.

A jó hír viszont az, hogy nem is kel megvásárolni a fizikai szervereket, hogy egy vállalkozás kihasználhassa a teljesítményüket. A virtuális magánszerver bérlését több nagy cég is lehetővé teszi, mint amilyen a Doclernet is – egy VPS éppen úgy működik, mint egy fizikai szerver, csak éppen szabadon skálázható, és nem szükséges beszerezni hozzá magát a szervert.

A Big Data számítási igényei is kihatnak a szerverekre

A Big Data, avagy az adatbányászat és a felhők megjelenésével azonban az céges igények egyre magasabbra teszik a mércét. A költséghatékonyság szempontjából nagyon sok mindent figyelembe kell venni.

Nem csoda, hogy a világ legnagyobb informatikai szolgáltatói (pl.: IBM vagy Google) a szervereik nagy részét a sarkkör környékén tárolják, mert egyfelől az adattovábbítás sebessége manapság így is messze kielégítő, viszont a hűtés még mindig kritikus pontja egy szerverparknak.

Az adatbázisok hatalmasra nőhetnek és a kezelésükhöz gép is kell

Az sem figyelmen kívül hagyandó dolog, hogy a jelenlegi NoSQL gigantikus adatbázisok kezelésére alkalmas szerverek az extrém technológiai fejlettségük ellenére is végletekig vannak terhelve.

Manapság már egy átlag PC is megbirkózik egy nagyobb cég regionális pénzügyi adatbázisával, még akkor is, ha Excelben dolgozunk. Gondoljuk bele, hogy a multiprocesszoros, több száz gigabájtnyi DDRammal és további GPU processzorokkal rendelkező szervereknek milyen kalkulációkat képesek végrehajtani!

Azt gondoljuk, hogy a fejlettség ellenére most egy nagyon nagy átalakuláson megy keresztül a globális IT piac, a kriptobányászás és a szerver virtualizáció megjelenésével eddig nem látott megoldások felé fordulnak a szolgáltatók. Izgalmas IT korszakot élünk, annyi biztos, mi kíváncsian várjuk, hogy mi vár ránk az elkövetkezendő években.